Home > Verhalen > Eetcultuur

Eetcultuur

Verhalen waarbij gastronomie en voeding centraal staat: koks, recepten, afgewerkte producten, eetpatronen, feestmalen...

  • Taart? Taart!

    Er zijn vandaag weinig gelegenheden waarbij er geen taart wordt gegeten. Bij ieder feest hoort taart, maar het kan ook bij droeve gebeurtenissen op tafel komen.Taart kan zelfs gewoon uit ‘goesting’. Dat is ooit anders geweest. Taart was tot 1920 een luxeproduct dat…

  • Mangia! Mangia! Italiaanse Belgen en hun keuken

    Pizza, lasagne en spaghetti zijn vandaag gewone, alledaagse kost. Maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Ontdek in dit themaverhaal hoe Italiaanse arbeiders naar België zijn afgezakt en hoe hun keuken langzaam de onze ‘veroverde’ ……

  • De 'Ostendaise'. Historiek van de Belgische oesterkweek en –consumptie

    Napoleon, Marie-Antoinette, Shakespeare en Charles Dickens zijn maar enkele van de vele beroemdheden met een voorliefde voor oesters, ook wel eens omschreven als de ‘truffels van de zee’. Oesters kennen een lange en rijke traditie, en dan vooral in de feestkeuken.…

  • Kebab met mayonaise

    In 2014 is het 50 jaar geleden dat de eerste Turkse werknemers in België arriveerden. De grootscheepse migratie bracht meteen een hele nieuwe cultuur met zich mee. Zo vermengde de Turkse kebabcultuur zich met onze eetcultuur tot kebab met mayonaise! Turkije is een…

  • Pel grijze garnalen en proef de verhalen

    Garnalen, de lekkere delicatesse uit onze Noordzee, staan al eeuwenlang op het menu. Aan de kust maakten ze deel uit van de dagdagelijkse maaltijd, in het binnenland waren ze een echt luxeproduct. Onder meer de opkomst van het massaal kusttoerisme zorgde voor de echte…

  • Het witte goud

    Grondwitloof is voedsel van eigen bodem dat in het donker wordt geteeld. Het witte loof groeit uit de cichoreiwortel. Je vindt het in de winkel van september tot en met mei. De traditionele teelt gaat terug op een oude techniek om in de winter verse vitaminerijke groenten te…

  • Voedingsadviezen en keukentips tijdens 1914-1918

    De inval van Duitsland op 4 augustus 1914 was het beginpunt van letterlijk en figuurlijk vier magere jaren voor de Belgische bevolking. Na amper enkele maanden was de voedselsituatie dramatisch. Er heerste honger aan de Noordzee. Om het leed te verzachten, verschenen diverse…

  • Loonse Stroop. Stroopfabricage in Borgloon van 1800 tot nu

    Dit verhaal behandelt de stroopfabricage (ook wel gekend als siroop) in de streek van Borgloon tussen 1800 en nu. Er wordt dieper ingegaan op de vragen hoe de stroopsector evolueerde van huisnijverheid tot industrie, welke stappen ondernomen moeten worden om stroop te maken, wie…

  • Draken aan de Beurs. De komst van oosterse restaurants naar Brussel

    Vanaf het midden van de jaren 1980 ontstond een Aziatische handelscluster aan de Beurs in Brussel. Vier warenhuizen en dertig horecazaken springen vandaag het meest in het oog.Maar waarom kwamen die oosterse restaurants precies in deze wijk terecht? Dit themaverhaal legt de…

  • Groenten bewaren door de eeuwen heen

    Voedsel voor langere tijd bewaren was eeuwenlang een uitdaging. Een goede buffer was nochtans nodig om de winter door te komen. De eenvoudigste methodes deden het eten anders smaken. De ontwikkeling van het conservenblik zorgde voor een doorbraak.

  • Oude klare. Jeneverstokerij in de Lage Landen

    Vanaf de veertiende eeuw distilleerde men in onze streken wijn tot 'aqua vitae' of 'levenswater'. De geneeskrachtige werking kon nog worden verhoogd door er allerlei zaden, kruiden en bessen in te laten weken. Deze treksels werden nogmaals gedistilleerd en noemde men medicinale…

  • Samen gaar, samen klaar. Streekeigen eenpansgerechten

    Onze dagdagelijkse keuken is bijzonder gevarieerd. Allerlei elementen spelen daarbij een rol, waarbij de eigen regio (met zijn specifieke productie) nog altijd cruciaal staat. Eddie Niesten schreef 'de verhalen achter de recepten' voor de smakelijke ontdekkingsreis De Keuken van…

  • Zoete liefde. Streekeigen nagerechten

    Onze dagdagelijkse keuken is bijzonder gevarieerd. Allerlei elementen spelen daarbij een rol, waarbij de eigen regio (met zijn specifieke productie) nog altijd cruciaal staat. Eddie Niesten schreef 'de verhalen achter de recepten' voor de smakelijke ontdekkingsreis De Keuken van…

  • Vleselijke lusten. Streekeigen vleesgerechten

    Onze dagdagelijkse keuken is bijzonder gevarieerd. Allerlei elementen spelen daarbij een rol, waarbij de eigen regio (met zijn specifieke productie) nog altijd cruciaal staat. Eddie Niesten schreef 'de verhalen achter de recepten' voor de smakelijke ontdekkingsreis De Keuken van…

  • Cauderlier: een meesterkok uit Gent

    Zonder enige twijfel is Cauderlier de meest gelezen culinair auteur in het negentiende-eeuwse België. Na een geslaagde carrière als traiteur en kok in Gent schrijft hij negen kookboeken tussen 1861 en 1882. Zeker tot het begin van de jaren 1930, lang na zijn dood,…

  • Lekker Dier!? Dierlijke productie en consumptie in de 19de en 20ste eeuw

    Het lekker dier!? ligt ons soms op de maag. Op onze volle maag wel te verstaan. Want iedereen kan nu vlees eten naar hartelust. Is dat ook veilig? Eten wij nu beter of slechter dan vroeger? Beter wel of geen vlees? In het verhaal Lekker Dier!? worden een aantal van deze vragen…

  • Kattentongen, ezelsoren en varkenspoten

    Dit verhaal vertelt de geschiedenis van onze keuken in de twintigste eeuw op basis van de verschillende edities van het in Vlaanderen zeer bekende 'Kookboek van de Boerinnenbond'.

Inhoud: Centrum Agrarische Geschiedenis - Ontwerp en realisatie: LIBIS