Home > Over ons

Over ons

Appelenpluk 1936Het Centrum Agrarische Geschiedenis vzw (CAG) is het expertisecentrum voor het agrarisch erfgoed van Vlaanderen, erkend door de Vlaamse overheid. We bestuderen de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, platteland en voeding vanaf het midden van de achttiende eeuw tot en met vandaag.

Vlaanderen evolueerde vanaf circa 1750 van een overwegend rurale maatschappij, gedomineerd door een kleinschalige landbouw, naar een sterk verstedelijkte samenleving, gericht naar industrie en diensten. CAG bestudeert deze ontwikkeling in relatie tot de actualiteit en indien mogelijk met de toekomst.

CAG wil het agrarisch erfgoed samen met anderen helpen bewaren en valoriseren, een actuele betekenis geven en toegankelijk maken voor een ruim publiek. Het agrarisch erfgoed is immers rijk en divers. Het omvat niet alleen werktuigen en gebruiksvoorwerpen, maar ook landbouw- en voedselproducten, archieven, verhalen, tradities, feesten,  technieken , boerderijen, cultuurlandschappen, enz.

CAG werd opgericht in 2000-2001. De initiatiefnemers van het eerste uur waren Cera, Boerenbond en KU Leuven. Op hetzelfde ogenblik werd ook een universitair wetenschappelijk onderzoekscentrum opgestart aan de KU Leuven, namelijk het ICAG: Interfacultair Centrum voor Agrarische Geschiedenis.

Foto: Appels sorteren, 1936, © Le Sillon Belge / Landbouwleven

Inhoud: Centrum Agrarische Geschiedenis - Ontwerp en realisatie: LIBIS