De 'Ostendaise'. Historiek van de Belgische oesterkweek en –consumptie

Napoleon, Marie-Antoinette, Shakespeare en Charles Dickens zijn maar enkele van de vele beroemdheden met een voorliefde voor oesters, ook wel eens omschreven als de ‘truffels van de zee’. Oesters kennen een lange en rijke traditie, en dan vooral in de feestkeuken. Omdat de wilde oesterbanken aan de Vlaamse kust weggevist werden door Engelse vissers, werden de oesters vooral ingevoerd. Grote ladingen Franse, Engelse en met name Zeeuwse oesters vonden gemakkelijk hun weg naar onze keuken. Tot de befaamde ‘Ostendaises’, ook wel ‘Royales d’Ostende’ genoemd, verschenen. De historiek van deze beroemde Belgische delicatesse kende haar begin toen de gebroeders Jan en Pieter De Loose in 1765 het allereerste vaderlandse oesterpark oprichtten in Oostende.

Dit verhaal is een herwerkte versie van de artikels ‘Historiek van de Belgische oesterkweek: de op- en ondergang van de legendarische ‘Ostendaise’’ van Ruth Pirlet (VLIZ) en ‘Rauw of met ‘sap van limoenen’. Een kleine culinaire geschiedenis van oesters sinds de zeventiende eeuw’ van Sarah Luyten en Yves Segers (CAG). Beide komen uit de publicatie ‘Oesterpassie’ die het NAVIGO ter gelegenheid van hun gelijknamige expo uitbracht.

Door Sarah Luyten, Ruth Pirlet en Yves Segers, 2015

Inhoud: Centrum Agrarische Geschiedenis - Ontwerp en realisatie: LIBIS