‘Het brood van de armen’. Een geschiedenis van de aardappel in België

Sinds de achttiende eeuw is de aardappel niet meer weg te denken uit de Vlaamse en Europese samenleving. In de eerste plaats is het een landbouwgewas dat zijn plaats heeft in de teeltrotatie en geliefd is door zijn relatief hoge gemiddelde opbrengst per hectare. De aardappel is natuurlijk ook een basisingrediënt van de Vlaamse keuken. Smaakvol en voedzaam van nature is hij tot op vandaag een vanzelfsprekende gastronomische partner. Sinds de jaren 1970 is de aardappel bovendien het voorwerp van een snel stijgende industriële activiteit. De diepvriesverwerkende aardappelindustrie in Vlaanderen staat wereldwijd aan de top en voorziet brede lagen van de bevolking van fel gesmaakte voedingswaren. Kortom, de sociale en economische impact van de aardappel valt dan ook nauwelijks te onderschatten.

Door Bert Woestenborghs, 2016

Inhoud: Centrum Agrarische Geschiedenis - Ontwerp en realisatie: LIBIS